^ Zpět na seznam

NOVINKA Jak psát tiskacím od 3. ročníku ZŠ

Jak psát tiskacím od 3. ročníku ZŠ

Tato písanka sloužící k výuce nevázaného písma je určena žákům 3. ročníků, kteří se dosud učili psát vázaným písmem. Je tak alternativou výuky nevázaného písma od 1. ročníku, k níž slouží řada Píšeme tiskacím písmem pro 1. ročník.

Písanka seznamuje žáky s jednotlivými písmeny podle tvarových skupin. Nejdříve se žáci učí malá písmena, v druhé části písanky pak písmena velká. Písmena jsou ihned řazena do slabik a slov tak, aby bylo jejich psaní dostatečně procvičeno. Později, když už žáci znají dostatečné množství písmen, píší celá slova a zařazují je do vět. Cvičení jsou v písance sestavena tak, aby různými způsoby procvičovala znalost nevázaných tvarů písmen a ukázala, jak nevázané písmo používat k běžnému psaní.

V písance je věnována pozornost:

  • – přepisu z velkého nevázaného do malého nevázaného písma a opačně,
  • – oddělování jednotlivých slov (na začátku je použit pomocný symbol „tužka“, který vyznačuje, jak velká mezera by měla být mezi prvky psaní – písmeny, slabikami, slovy),
  • – gramatickým jevům (psaní velkých písmen, psaní ú/ů, …),
  • – aktivní činnosti (žáci vymýšlejí slova podle obrázků a píší je jako autodiktát, vybírají vhodnou slabiku či slovo do věty, aby měla věta smysl, apod.).

Více informací o řadě najdete na www.pisemetiskacim.cz.

 

Nechat vzkaz